Ontmoet Mr. Xu – Kwaliteitsinspecteur (QC) in een Chinese fabriek

Bij het uitvoeren van kwaliteitscontroles voor een klant proberen wij natuurlijk onze kennis en onze beoordelingen over te brengen op het fabriekspersoneel in China. Waar de meeste fabrieksarbeiders weinig interesse hebben in de beoordeling van de klant groeit er soms toch ook iets moois. Een kwaliteitscontrole welke zijn meerwaarde kent. Echter groeit er echt soms iets moois en vooral bruikbaars?

Kwaliteitsinspecteur van de Chinese fabriek (Mr. Xu)

Kwaliteitsinspecteur ChinaOntmoet Mr. Xu. Kwaliteitsinspecteur op een fabriek voor verlichting LED armaturen. Op het eerste gezicht een normale kwaliteitsinspecteur van de fabriek welke nu 6 jaar binnen de fabriek werkzaam is. Een ietwat non-assertieve houding zoals vele Chinese mannen en welke de kwaliteit inspecteert op deze Chinese fabriek voor LED armaturen gericht op buitenlampen. Zoals elke andere Chinees worden wij bij de kwaliteitscontrole voor de LED buitenlamp armaturen altijd op een zeer gastvrije en vriendelijke wijze ontvangen. Tekenend voor de Chinese manier van zaken doen en hoe zij omgaan met buitenlandse klanten.

Leergierigheid van de Chinese kwaliteitsinspecteur

Waar andere kwaliteitsinspecteurs vaak niet geïnteresseerd zijn in beoordeling van ons als Nederlandse kwaliteitsinspecteur in China is Mr. Xu dit juist wel. Bij aanvang van een kwaliteitscontrole op de fabriek is hij er altijd bij en luistert hij heel goed naar onze beoordelingen. Mr. Xu is daarbij ook geïnteresseerd waarom. Hij luistert dan ook met volle overtuiging naar de uitleg en hoe hij deze productiefouten zou kunnen voorkomen.

Mr. Xu wilde graag leren. De leergierigheid van Mr. Xu vormde een soort begrip. Het begrijpen van de Nederlandse kijk op een product. Het begrip dat de Nederlandse klant geen schades kan accepteren en het begrip dat men niet betaald voor een product welke niet aan de Nederlandse kwaliteitsstandaarden voldoet. Hij zocht het begrip en kon zich uiteindelijk richten op een product zoals wij, Nederlandse kwaliteitsinspecteurs, ons hier in China op een product richten. Het begrip en de leergierigheid gaf hem een boost. Energie genoeg om dit over te brengen in de fabriek zodat er minder fouten worden gemaakt of vrijwel foutloos geproduceerd kan worden. Iets waar de Nederlandse klant natuurlijk naar zoekt, een Chinese fabrikant welke naar een product kijkt zoals wij Nederlanders.

Benoeming tot Nederlandse Chinees

Mr. Xu ging aan de slag met de actiepunten welke opgesteld zijn in samenwerking met de Nederlandse kwaliteitsinspecteur. Hij ging aan de slag met het voorkomen van deze productiefouten. Door met fabriekspersoneel te praten en deze te motiveren hun taak goed uit te voeren probeerde hij het gene wat hij geleerd heeft over te brengen binnen de fabriek. Tot in elk station van de productielijn was Mr. Xu bezig met het verbeteren van het productieproces zodat de Nederlandse klant zich geen zorgen hoeft te maken over de kwaliteit die hij ontvangt. Hierdoor kreeg Mr. Xu al vrij snel de bijnaam Nederlandse Chinees.

Niet serieus genomen

China kwaliteitsinspecteurMr. Xu heeft met volle overtuiging zijn best gedaan binnen de fabriek om zijn nieuwe kijk op het product over te brengen op de fabrieksmedewerkers. Bij het praten en managen van het productiepersoneel kreeg hij natuurlijk reacties. Waar hij ook de actiepunten met de voormannen in de fabriek besprak kreeg hij ook reacties. Mr. Xu werd niet serieus genomen. De productiemedewerker haar desinteresse in het resultaat, bedrijf en de klant maakt dat hij of zij niet moeilijk wilde doen. De productiemedewerkers gaven aan dat zij er op zouden gaan letten echter dit bleek in de praktijk niet te gebeuren. Wanneer Mr. Xu uiteindelijk op de voormannen afstapten kreeg hij een mokerslag te verwerken. De voormannen waren het met de productiemedewerkers eens. “De Nederlanders zijn te moeilijk, ze moeten niet zo zeuren. In het grootste deel van de wereld accepteren ze gewoon onze kwaliteit. Voer jij nu maar gewoon de taken uit horend bij je functie en laat ons de producten fabriceren. De rest regelt de baas wel”.

Na al deze gebeurtenissen wil ik u weer kennis laten maken met Mr. Xu. De kwaliteitsinspecteur in een Chinese fabriek welke niet serieus wordt genomen door zijn collega’s. Een kwaliteitsinspecteur welke zijn best doet om de kwaliteit te verbeteren in ieder zijn taak. De kwaliteitsinspecteur die hierdoor de hele fabriek en haar medewerkers tegen hem gekeerd kreeg. Iemand die zijn hand in het vuur steekt voor de klant en haar product echter die na zijn gevecht uitgefloten wordt door zijn eigen collega’s, voormannen en soms zelfs de eigen baas.

Kwaliteitscontrole door extern bedrijf

MKwaliteitsinspecteur in Chinar. Xu, een aardige man welke het beste met de klant voor heeft. Echter welke het niet voor elkaar krijgt om de klant in één keer een foutloze batch producten te leveren. Hij is één van de onderbouwingen voor het advies een kwaliteitscontrole uit te laten voeren door een extern bedrijf. Alleen een extern bedrijf en de klant kan de fabriek motiveren de kwaliteit te verbeteren of bepaalde problemen goed op te lossen. Wij van China Import Leads BV zijn zo’n bedrijf. Wij zijn een bedrijf welke kwaliteitscontroles uitvoert op de fabrieken in China. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.